7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Πάντα πρώτα η παιδεία

Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

robotics lab

Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα ER4STEM (Educational Robotics for STEM)

er4stem

Πιστοποίηση Ψηφιακής Ασφάλειας του Σχολείου μας

Συμμετοχή και 8η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ινδία

image7

Ρομπότ επιλύουν το πρόβλημα του λαβύρινθου (ER4STEM)

Η Ομάδα Ρομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων, στα πλαίσια του προγράμματος ER4STEM (Educational Robotics for STEM) και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, κατασκευάζει και προγραμματίζει ρομπότ για την επίλυση του προβλήματος του λαβύρινθου, δηλαδή ρομπότ ικανά να βρίσκουν την έξοδο από έναν οποιοδήποτε λαβύρινθο.

Απολαύστε το video με τις προσπάθειες των μαθητών.

 

Δανεισμός Πακέτων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

robotics labΣτα πλαίσια της προσπάθειας διάδοσης της χρήσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη διδακτική πράξη, 2 kit ρομποτικής του Εργαστηρίου θα δανείζονται σε σχολεία των Τρικάλων για διάστημα 2 εβδομάδων. Με βάση τις δηλώσεις των εκπαιδευτικών και σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Ν. Τρικάλων, καταρτήθηκε αρχικά το παρακάτω πρόγραμμα δανεισμού των πακέτων.

 Σχολείο

Ημερομηνία Παραλαβής

Ημερομηνία Παράδοσης

1ο Γυμνάσιο Τρικάλων 11/01/2016 26/1/2016
1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων 27/1/2016 11/2/2016
5ο Γυμνάσιο Τρικάλων 12/2/2016 29/2/2016
Μουσικό Σχολείο Τρικάλων 1/3/2016 16/3/2016
7ο Γυμνάσιο Τρικάλων 17/3/2016 4/4/2016
8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων 5/4/2016 20/4/2016

Η παραλαβή και η παράδοση θα γίνονται ύστερα από επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου.

"Η Ώρα του Κώδικα" στο 7ο ΓΕΛ Τρικάλων

Ώρα του Κώδικα? (Hour of Code) είναι μια ωριαία εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών (προγραμματισμό), σχεδιασμένη να απομυθοποιήσει κώδικα και να δείξει ότι καθένας μπορεί να μάθει τα βασικά. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο γεγονός το οποίο γίνεται από 07/12/2015 έως και 13/12/2015. Συμμετέχουν πάνω από 180 χώρες και πάνω από 100 εκατομμύρια μαθητές.

Slide background

Οι μαθητές του σχολείου δημιουργούν

την δική τους "Ώρα του Κώδικα"

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σχολείο μας συμμετείχε  στην «Ώρα του Κώδικα» (Hour of Code) με μία σειρά δράσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του σχολείου. Οι δράσεις αυτές είχαν ως βασικό στόχο τη χρήση της ρομποτικής για την εισαγωγή των μαθητών στο προγραμματισμό. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

Διαβάστε περισσότερα: "Η Ώρα του Κώδικα" στο 7ο ΓΕΛ Τρικάλων

Συμμετοχή του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα ER4STEΜ (Educational Robotics for STEM)

To STEM (Science Technology Engineering Mathematics - Επιστήμη Τεχνολογία Μηχανική Μαθηματικά) είναι η διαθεματικότητα στις Θετικές Επιστήμες, δηλαδή η προσπάθεια να διδάξει κάποιος πολλαπλά εκπαιδευτικά αντικείμενα με κοινές δραστηριότητες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ρομποτική η οποία βοηθάει στη σύλληψη γνώσεων από πολλαπλά εκπαιδευτικά αντικείμενα.

Στα πλαίσια του STEM, το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) υλοποιεί το πρόγραμμα ER4STEM στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας. Το ER4STEM χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) στα πλαίσια του Horizon 2020 (the EU Framework Programme for Research and Innovation) και σκοπεύει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για το STEM, το οποίο θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες Ευρωπαϊκές προσεγγίσεις ως βάση για να εισαγάγει στην εκπαιδευτική διαδικασία καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας της ρομποτικής, μέσα από ένα λειτουργικό και εννοιολογικό πλαίσιο. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας θα εκπονηθούν ειδικά εργαστηριακά μαθήματα με επιστημονική προσέγγιση στο πεδίο ενδιαφέροντος, θα ενσωματώσουμε στοιχεία και έννοιες του STEM, τα οποία με τη σειρά τους προσδοκούμε να επηρεάσουν τη στάση των μαθητών απέναντι στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και να τους προσφέρουν μεταγνωστικές δεξιότητες.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν τρία δίωρα εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops) στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του σχολείου μας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ρομποτικής στο 7ο ΓΕΛ Τρικάλων

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ρομποτικής (23/11-29/11), εικοσιπέντε μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στην Ερευνητική Εργασία «Ρομποτική: Σχεδιάζω, Δημιουργώ, Προγραμματίζω», χωρισμένοι σε 6 ομάδες (ROBOMANIACS, ROBONERDS, ROBOTDEALERS, BRAINIACS, ROBOLICIUS και SABOTAGE) κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν ένα ρομπότ για την ακολουθία μαύρης γραμμής (line follower) στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του σχολείου μας.

Συγκεκριμένα:

-Αρχικά αφού έγινε μία παρουσίαση για το πρόβλημα (ακολουθία μαύρης γραμμής) οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα έπρεπε να ενσωματώσουν στο ρομπότ ώστε να ακολουθεί τη μαύρη γραμμή (αισθητήρα χρώματος) και πως θα ήταν αυτό εφικτό με βάση την εμπειρία τους από τον πραγματικό κόσμο.

- Στη συνέχεια τα μέλη κάθε ομάδας κλήθηκαν να ενσωματώσουν στο δικό τους ρομπότ τον αισθητήρα χρώματος και να κάνουν μετρήσεις στη πίστα προκειμένου να ξεκινήσουν τον προγραμματισμό. Οι μετρήσεις είχαν ως στόχο να διαπιστώσουν οι μαθητές πως ο αισθητήρας χρώματος αντιλαμβάνεται το λευκό και πως το μαύρο.

- Τέλος κάθε ομάδα προγραμμάτισε το δικό της ρομπότ ώστε να είναι ικανό να ακολουθεί τόσο μία καμπύλη μαύρη γραμμή όσο και μία ευθεία μαύρη γραμμή.

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Διαβάστε περισσότερα: Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ρομποτικής στο 7ο ΓΕΛ Τρικάλων

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ρομποτικής στο 7ο ΓΕΛ Τρικάλων

robotics weekΤο 7ο ΓΕΛ Τρικάλων συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ρομποτικής (23-29 Νοεμβρίου) με δύο δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Λυκείου:

1η Δράση: Την Τετάρτη 25/11/2015 την 5η και 6η ώρα, εικοσιπέντε μαθητές που συμμετέχουν στην Ερευνητική Εργασία «Ρομποτική: Σχεδιάζω, Δημιουργώ, Προγραμματίζω», χωρισμένοι σε 6 ομάδες ( RoboManiacs, RoboNerds, RobotDealers, Brainiacs, Robolicious και SABOTAGE) θα κατασκευάσουν ένα ρομπότ για την ακολουθία μαύρης γραμμής (line follower) και θα διαγωνιστούν στο χώρο του εργαστηρίου. Στόχος τους θα είναι η ταχύτερη μετακίνηση του ρομπότ από μία θέση σε μία άλλη ακολουθώντας πάντα μία μαύρη γραμμή. Νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα πετύχει τον ταχύτερο χρόνο με ακρίβεια στην κίνηση.

2η Δράση: Το Σάββατο 28/11/2015 διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας (WRO Hellas) ημερίδα με θέμα την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τον διαγωνισμό ρομποτικής Γυμνασίου και Δημοτικού, με εισηγητή τον κ Ιωάννη Μπαρά, υπεύθυνο της WRO Θεσσαλίας.

 

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

 

Sxoliko diktyo

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για να έρθετε σε επικοινωνία με το προσωπικό του σχολείου:

 
  • Τηλέφωνα: 2431037837,2431033554

Ο καιρός στην πόλη μας