Πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο 7ο ΓΕΛ Τρικάλων

Είναι διαπιστωμένο πως ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που κολλάνε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι νέοι. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες το 50% αυτών είναι νέοι 15-24 ετών. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση κυρίως των εφήβων που απορρέει από την απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολικό περιβάλλον. Έτσι θεωρείται κρίσιμη η διεξαγωγή προγραμμάτων που ευνοούν την απόκτηση γνώσεων στο κομμάτι αυτό, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή σεξουαλική ζωή.

Εμείς, ως μαθητές της Β΄ Λυκείου του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων, είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε τις    κες. Κατσή Χριστίνα και Καταφυγιώτη Βασιλική, νοσηλεύτριες λοιμώξεων στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, οι οποίες ετοίμασαν μία εκτενή παρουσίαση που αφορά την προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις και την αντισύλληψη στην εφηβεία.

         Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την συνεύρεση με ερωτικό σύντροφο όταν αυτήν  γίνεται χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Σε αυτούς υπάγονται, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ιδίως κατά την περίοδο της εφηβείας και φυσικά όλες οι πιθανές λοιμώξεις. Η εξονυχιστική παρουσίαση των γνωστότερων λοιμώξεων και οι τρόποι διαφύλαξής τους άφησε άναυδους τους μαθητές και τους γέννησε πολλούς προβληματισμούς. Οι κυρίες νοσηλεύτριες μέσα από την συζήτηση και τον διάλογο, έδωσαν εμπεριστατωμένες απαντήσεις .  Για τον λόγο αυτόν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις δύο νοσηλεύτριες του τμήματος λοιμώξεων, οι οποίες μας προσέγγισαν με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να νιώσουμε οικεία, να αποβάλλουμε τις ανασφάλειες μας και να εκφράσουμε τις απορίες μας πάνω στο θέμα και τους καθηγητές μας, Αδάμο Β. , Καραμήτρου Α., Κομματά Α. ,υπέυθυνοι του προγράμματος που οργάνωσαν την συνάντηση αυτή.

Οι μαθήτριες του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων

Αζέλη Μιχαέλα-Ευαγγελία

Βάλλα Ελένη

Καραθανάση Στυλιανή

Κελεπούρη Μαρία