ΚΑΡΠΑ: Σώζει ζωές

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγωγή Υγείας και Προληπτική Ιατρική στο σύγχρονο σχολείο: Πρόληψη AIDS, και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ, εποχικά νοσήματα», προσήλθαν στις 24 Φεβρουαρίου στο 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων με την ιδιότητα των εκπαιδευτών τέσσερις διασώστες -πλήρωμα ασθενοφόρου. Πιο συγκεκριμένα η κ. Μπάτζιου Ιφιγένεια, ο κ. Οικονόμου Γιώργος, ο κ. Βράντζας Νίκος και ο κ. Ρακοβίτης Βασίλης, παρουσίασαν λεπτομερώς τον κατάλληλο τρόπο παροχής πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στη σωστή αντιμετώπιση διαφόρων ατυχημάτων.

     Αρχικά ο κ. Οικονόμου έκανε πλήρη αναπαράσταση σε πραγματικό χρόνο ενός πιθανού περιστατικού που κρίνεται απαραίτητη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Ωστόσο, τόνισε ότι εν μέσω της πανδημίας του κορονοΪού, χρησιμοποιείται εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του θύματος για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού. Έπειτα η κ. Μπάτζιου , ο κ. Βράντζας και ο κ. Ρακοβίτης συμπλήρωσαν την επίδειξη με περαιτέρω πληροφορίες εξαίρωντας έτσι τα πιο στοιχειώδη σημεία της διαδικασίας. Ειδικότερα, επισημάνθηκε η σημασία της συνεχούς παροχής ΚΑΡΠΑ για την επιβίωση του θύματος και η διακοπή της μόνο σε περίπτωση άφιξης της άμεσης βοήθειας, επανάκτησης των αισθήσεων του ατόμου, προσωπικής εξάντλησης ή προσεχούς κινδύνου για τη σωματική μας ακεραιότητα. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι οι τηλεφωνικές γραμμές 112 , παγκοσμίως, και 166 , εγχώρια , είναι διαθέσιμες σε περίπτωση κινδύνου οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

     Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της παρουσίασης που ανέλαβαν ο κ. Βράντζας και ο κ. Ρακοβίτης. Περιείχε, μάλιστα ,τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση διάφορων ατυχημάτων και περιστάσεων, όπως η αιμορραγία, το έγκαυμα, ο πνιγμός, το διάστρεμμα, οι επιθέσεις ζώων και η απώλεια αισθήσεων. Σε κάθε κομμάτι έγινε αναφορά στον ορισμό του ατυχήματος καθώς επίσης και στους τρόπους πρόληψης, αναγνώρισης και αντιμετώπισής τους.

      Συμπερασματικά, το παρόν πρόγραμμα αποτέλεσε μια εξαιρετικά διαφωτιστική εμπειρία και εκτιμούμε πολύ που μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουμε. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, ένταξη παρόμοιων προγραμμάτων στο σχολικό περιβάλλον αποσκοπώντας στην κατάλληλη και έγκυρη ενημέρωση των μαθητών. Εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων ευχαριστούμε τους εκπαιδευτές και τους καθηγητές κ. Κομματά Αγορή και τον κ. Αδάμο Βασίλη!

Οι μαθήτριες,

Βίνου Αλεξία,

Ευαγγελακοπούλου Άρτεμις,

Ευθυμιάδη Θεοδώρα,

Ζώη Άννα,

Θεοχάρη Κατερίνα