ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

  “Ταξίδι στον έρωτα… από την παράδοση στον μοντερνισμό” είναι ο τίτλος του σεναρίου διδασκαλίας το οποίο δημιουργήθηκε το 2015 στο πλαίσιο της επιμόρφωσης Β επιπέδου και παρουσιάστηκε στις από τη διευθύντρια του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων, κ. Αθανασία Τσιοτινου στο Α3 στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (διδάσκουσα: κ. Κάβουρα Σωτηρία).

  Πρόκειται για μια διδακτική πρόταση που μπορεί να εφαρμοστεί στο μάθημα της Λογοτεχνίας της Α Λυκείου και αφορά στη δεύτερη θεματική ενότητα “Παράδοση και μοντερνισμός στη Νεοελληνική ποίηση “. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή με ποιήματα με θέμα τον έρωτα μέσα από διάφορα κείμενα:

  Ερωτόκριτος: ένα από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά κείμενα της Κρητικής Λογοτεχνίας γραμμένο από τον Βιτσέντζο Κορνάρο το 1600.

  Μόνο γιατί μ’αγάπησες: Μαρία Πολυδούρη

  Ερωτικός Λόγος: Γιώργος Σεφέρης

  Το μονόγραμμα: Οδυσσέας Ελύτης

  Σάρκινος Λόγος: Γιάννης Ρίτσος

  Η κ. Τσιοτινού εξήγησε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που ήταν παρόντες τη δομή του σεναρίου και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε στην τάξη με τη χρήση της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου(οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και σε καθεμία ανατέθηκε η μελέτη ενός από τα παραπάνω ποιήματα και στη συνέχεια κλήθηκαν να συνθέσουν τις δικές τους εργασίες σε word ή powerpoint ακολουθώντας τις οδηγίες φύλλου εργασίας διαφορετικού για κάθε ομάδα).

  Συζητήθηκε με τους μαθητές το θέμα του έρωτα που απασχολεί ιδιαίτερα τους εφήβους, εκφράστηκαν οι απόψεις τους και οι προβληματισμοί τους,ακούστηκαν μελοποιημένα αποσπάσματα των ποιημάτων ,εντοπίστηκαν χαρακτηριστικά της παραδοσιακής και της μοντέρνας ποίησης και τέλος διαπιστώθηκε η σχέση της λογοτεχνίας με την ανθρώπινη εμπειρία και η συμβολή της στην κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζούμε αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.

  Η κ. Τσιοτινού απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Την ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και τη διαρκή στήριξη της σε αντίστοιχες δράσεις .

  Οι υπεύθυνες καθηγήτριες:

  Γιαννούλη Σοφία

  Κάβουρα Σωτηρία

  Λυγούρα Ανδρομάχη